Tågluffa i Europa

Tågluffa i Europa

Att tågluffa var i 1980-talets Sverige en slags bildningsresa för ungdomar och unga vuxna, ett sista äventyr man gjorde innan det var dags att slå sig till ro. Tågluffandets popularitet nådde sin pik i början av 90-talet, då man 1991 sålde 71 000 tågluffarkort i Sverige. Sedan sjönk populariteten. I samband med att lågprisflygbolagen gjorde det lättare och billigare att ta sig ut i Europa minskade behovet och tjusningen med att ta sig fram med tåg genom kontinenten. Men sedan slutet av 00-talet verkar trenden ha vänt igen. 2013 såldes drygt 20 000 tågluffarkort i Sverige, och medan det inte är i närheten av 80- och 90-talens nivåer, betyder det ändå att tågluffandet är på väg tillbaka.

De allra flesta som tågluffar köper ett så kallat Global Interrail Pass. Det är ett tågluffarkort som gäller i hela Europa, förutom i Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Ukraina. Väljer man ett rundresekort kan man åka ett obegränsat antal resor under en period på antingen 15 dagar, 22 dagar eller en månad. Det finns också ett flexikort, som passar om man planerar att stanna längre på varje ställe; då kan man istället resa på 5 valfria dagar under en 10-dagarsperiod, eller 10 dagar under en 22-dagarsperiod. Det är dock inte självklart att ett tågluffarkort, av något slag, är det bästa alternativet. Många har konstaterat efter sin resa att det hade blivit billigare för dem om de köpt enskilda biljetter. Det är därför en bra idé att kontrollera vad resan skulle kosta utan kort, för att kunna jämföra om det lönar sig.Tågluffa i Europa 11

När man tågluffar är man fri att kliva av tåget var man vill. Just därför bör man undvika vissa resmål, mer specifikt de stora weekendresmålen som Paris, Prag, Wien och Budapest. Till storstäderna kan man ta sig enkelt och billigt med flyg vilken helg som helst. De småstäder som man passerar med tåg när man tågluffar har däremot ingen flygplats. Det är på dessa stationer man ska passa på att hoppa av när man tågluffar, och utforska okänd mark.

Slutligen ett mycket grundläggande men mycket viktigt tips: välj fotriktiga skor som man kan gå långt i inför en tågluffsresa. Förutom tåg är apostlahästarna det främsta transportmedlet, och skavsår kan förstöra hela resan.

Om du vill se reseprogram som handlar om att tågluffa kan du beställa ett kanalpaket från Canal Digital. Då får du tillgång till många olika tv-kanaler, som bland annat sänder reseprogram.

Comments are closed.