Orientexpressen

Orientexpressen

Äventyret börjar redan innan man kliver ombord för en tågresa med den sägenomspunna Orientexpressen.

 

Orientexpressen – en långväga järnvägslinje
Orientexpressen är en klassisk, traditionsbemängd långdistanslinje som svarade mot ett behov av att färdas under trygga, komfortabla och ja, även lyxiga förhållanden, under en tidsepok då resor var förknippade med både obekvämlighet och faror för de resande. Inte en tåglinje för de breda folkmassorna, som endast kunde drömma om att få resa under sådana förhållanden.

 

Året var 1883
Det var år 1883 som denna luxuösa och bekväm tåglinje skapades av Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL). Den ursprungliga Orientexpressen som hade en sträckning från Paris till Istanbul. De två städer som vanligen associeras med Orientexpressen.

1977 slutade man trafikera Istanbul och i december år 2009 slutade Orientexpressens verksamhet helt och hållet. Orientexpressen försvann från järnvägarnas tidtabeller. I CIWL ansåg man sig vara ett offer för den stenhårda konkurrensen om de resande, som nu kunde välja mellan höghastighetståg och allt lägre priser för flygresor.

 

Orientexpressen i våra dagar
I dag är det Orient-Express Hotels Ltd. som driver tåglinjen Venice-Simplon Orient Express, i privat regi. Resenären blir sannolik inte besviken, Venice-Simplon Orient Express använder sig av CIWL originalvagnar från 1920- och 30talen. Så en resa med ”nya” Orientexpressen osar lyx även i våra dagar.Orientexpressen 2

 

Avgång från Stockholms central
Den legendariska Orientexpressen gästade Sverige 10-13 april 2013. Ett unikt besök och det första i Orientexpressens historia. Priset för resan Stockholm – Köpenhamn betingade runt 12900 kronor per person. En fyrarättersmiddag med bordsvatten, frukost och en kupé som två personer delar på, ingick i priset.

 

Femstjärniga hotell
Den som i våra dagar reser med Orientexpressen tar in på femstjärniga hotell under längre resor eftersom kupéerna från 20- och 30-talen vare sig har dusch eller toalett.

Alla kan, likt en del av dessa femstjärniga hotell, använda markiser som solskydd.

 

Kuriosa
The Venice Simplon Orient-Express har varit skådeplats i några filmer. Mest kända är förmodligen den film som baseras på Agatha Christies, ’Mordet på Orientexpressen’ och James Bond-filmen ’Agent 007 ser rött’.
Här i Sverige har vi möjlighet att njuta en del av bekvämligheten ombord på Orientexpressens originalvagnar. Tre av är numera ett vandrarhem i Furuviksparken som man finner i närheten av Gävle, i Gästrikland.

 

All aboard! Äventyret kan börja.

Comments are closed.