Hur undviker man turistdiarré?

Hur undviker man turistdiarré?

Något som många oroar sig för när de åker på semester till ett tropiskt land är att råka ut för så kallad turistdiarré. Det handlar om olika grader av magbesvär, som kan variera mellan att man får lite lös avföring till att man får feber, magknip och andra sjukdomssymptom. Det är vanligast att man drabbas av detta i länder som har undermålig avlopps- och vattenrening, och anledningen är då att bakterier, oftast så kallade ETEC-bakterier, sprids mellan människor.

Det är också vanligt att man kommer i kontakt med bakterierna via maten som man äter. Mat som har tillagats väl är oftast inte ett problem, eftersom bakterierna dör vid tillagningen, men olika former av rå mat kan vara en riskfaktor. Det är därför bra att exempelvis beställa en väl tillagad köttbit snarare än en rare eller medium. Du bör också undvika mat som äts rå, till exempel råa skaldjur eller rå fisk, liksom mat som har stått framme länge, till exempel i en buffé. Det är också en god idé att skala all form av frukt. Däremot brukar det inte vara någon risk inblandad i att äta grönsaker och sallad som serveras på restaurang.Indian-style_all-you-can-eat_buffet_-_West_Springfield,_Massachusetts

Något annat man ska vara försiktig med är vattnet man dricker. Man bör inte dricka vattnet direkt ur kranen, utan istället använda obrutna plastflaskor eller glasflaskor med vatten. Om man ändå vill använda kranvattnet måste man koka vattnet innan det går att dricka. Däremot går det bra att borsta tänderna i vattnet från kranen; eftersom det handlar om en så liten mängd vatten finns ingen risk att man blir sjuk.

Slutligen ett tips som gäller i hela världen, även på hemmaplan, för at undvika att bli sjuk: tvätta händerna ofta.

Om man lyckas klara sig undan diarré eller andra otrevligheter kommer man dock sannolikt att ha en mycket positiv upplevelse av den lokala maten, särskilt om man är öppen och vågar prova sådant man normalt kanske inte skulle äta. Om man blev särskilt förtjust i en rätt, och vill prova att laga den när man kommit hem igen, ska man gå in på matklubben.nu. Där finns tusentals recept med mat från hela världen.

Comments are closed.