Interrail i Europa

Interrail i Europa

Har du någonsin hört talas om Interrail? Det är en typ av biljett som du kan använda för att färdas på järnvägar över hela Europa. Det hade hela började i början på 70-talet då man lanserade Interrail 72 som endast fanns tillgängliga för kunder som var 21 år eller yngre. Med hjälp av Interrail 72 kunde man besöka 21 länder och använda sig av deras järnvägssystem. Bland dessa länder fanns Sverige, Spanien, Irland, Italien och Nederländerna. På den tiden kostade biljetten i Storbritannien £27.50, cirka 320 kr med dagens kurs, och gällde i en månad. Året därefter kom priset att höjas till £ 33.

Rail

Rail

Förändringar genom tiden

Under 70-talet senare hälft kom Interrail att höja sin åldergräns till 23 år och senare till 26 år. När 80-talet gjorde intåg blev man tvungen att bevisa att man bodde i Europa för att kunna köpa en Interrail-biljett. Man inkluderade även till viss färjetrafik i priset. Efter att Sovjetunion föll kom fler länder att inkluderas och 1994 var 29 av 30 länder inkluderade i Interrails system, det var endast Bosnien-Hercegovina som stod utanför. Fyra år senare, 1998, blev Interrail tillgängligt för alla åldrar men med olika priser beroende på hur gammal du är. Man satte också upp ett system med zoner som fortfarande används idag. Det skulle dröja fram till 2005 innan även Bosnien-Hercegovina var inkluderat i Interrail. Tjänster som Guldbrev.se och Interrail tillåter folk att kunna spara och tjäna pengar på ett flexibelt sätt. Interrail fungerar främst med riks-järnvägar men ett par privatägda järnvägar erbjuder en prisminskning till dem som innehar en Interrail-biljett.

Olika typer av biljetter

Om du skaffar Global Pass kommer du få tillgång till alla de europeiska länder som deltar. Du får också färjor inkluderade mellan Patras och Igoumenitsa i Grekland samt mellan Ancona och Bari i Italien. Det finns några länder där Interrail inte gäller, några av länder är bland annat Balkan-länderna (Estland, Lettland, Litauen), Albanien, Belarus och Ukraina. Var noga med att dubbelkolla så att det land som du önskar att besöka verkligen finns med över godkända länder. Innan kunde man med ett Global Pass resa runt i godkända länder utan att behöva betala en krona extra, det är något som tyvärr inte gäller längre. I ett par länder, som Frankrike och Belgien, måste du betala extra för vissa sträckor. Det har gjort att många avstår från Interrail då det i vissa fall kan bli dyrare än att köpa en normal biljett i landet. I de flesta länder lönar sig det dock fortfarande.

Comments are closed.